De Operatiepatient


Voor en na een operatie.

Kat
Voor de operatie moet uw kat nuchter zijn. Dit betekent dat de avond tevoren vanaf 22.00 uur niet meer gegeten mag worden. Drinken mag wel. De dag van de operatie, kunt u hem/haar om 9.30 uur ’s ochtends brengen, tenzij anders afgesproken. In de meeste gevallen kan de patiënt om 17:00 uur worden opgehaald. Bij het ophalen zal uw kat wakker zijn. Vaak nog wel een beetje “dronken” en slaperig. Leg uw kat daarom op een rustige warme plek met in de buurt een drinkbak met een beetje water.
’s Avonds mag u een klein beetje eten geven (maximaal een kwart van de normale hoeveelheid, tenzij anders vermeld), maar wees niet verbaasd als uw kat nog geen trek heeft of het eten weer uitbraakt. Uit de wond kunnen nog enkele druppels bloed/bloederig vocht komen, maar bij meer dan enkele druppels bloed
moet u contact met ons op te nemen. Uw kat mag niet aan de wond likken. Als dat wel gebeurt, moet u een kraagje op komen halen. In plaats van een kraagje kan in sommige gevallen ook een speciaal daarvoor gemaakt rompertje worden gebruikt.
Tips bij gebruik van een kraagje: Als u een kraagje mee heeft gekregen, is het in de meeste gevallen het beste dit permanent om te laten. Bent u heel dicht in de buurt en weet u zeker dat uw kat van de wond af blijft, dan kan het kraagje even af. Bijna alle katten kunnen gewoon eten en drinken met het kraagje om. Let even op of uw dier dit inderdaad ook kan. Er mogen geen stukken uit het kapje worden geknipt. Katten mogen met een kraagje om niet naar buiten.
Meestal is na de operatie een pijnstiller toegediend, die 24 tot 36 uur werkt. Als u van ons pijnstillers heeft meegekregen start u daarom pas de dag na de operatie met het geven daarvan.
De eerste week na de operatie moet uw kat het nog rustig aan doen. Houd uw kat minimaal 24 uur binnen. Na minimaal 10 dagen mogen de hechtingen  verwijderd worden. Als u voor die tijd de wondgenezing niet vertrouwt, kunt u ons bellen. Indien nodig wordt een extra controle ingelast.

 


Hond

Voor de operatie moet uw hond nuchter zijn. Dit betekent dat de avond tevoren vanaf 22.00 uur niet meer gegeten mag worden. Drinken mag wel. De dag van de operatie kunt u hem/haar om 9.30 uur ’s ochtends brengen, tenzij anders afgesproken. Om 12:00 uur kunt u bellen om te informeren naar de stand van zaken. In veel gevallen kan een operatiepatiënt om 12.30 uur worden opgehaald.
Meestal wordt  voor de operatie een injectie toegediend ter voorbereiding op de eigenlijke narcose. Na ongeveer een kwartier wordt uw hond slaperig en kunt u naar huis. Bij het ophalen zal uw hond wakker zijn. Vaak nog wel een beetje “dronken” en slaperig. Leg uw hond thuis daarom op een rustige warme plek. Bij thuiskomst mag uw hond met tussenpozen kleine beetjes drinken (tenzij anders vermeld). ’s Avonds mag u  een klein beetje eten geven (maximaal een kwart van de normale hoeveelheid, tenzij anders vermeld), maar wees niet verbaasd als uw hond nog geen trek heeft of het eten weer uitbraakt.
Uit de wond kunnen nog enkele druppels bloed/bloederig vocht komen. Bij meer dan enkele druppels bloed moet u contact met ons opnemen. Uw hond mag niet aan de wond likken. Als dat wel gebeurt, moet u een kraag op komen halen. In plaats van een kraag kan in veel gevallen ook een speciaal daarvoor  gemaakt rompertje worden gebruikt.
Tips  bij gebruik van de hondenkraag:
Als u een kraag mee heeft gekregen, is het in de meeste gevallen het beste deze permanent om te laten. Bent u heel dicht in de buurt en weet u zeker dat uw hond van de wond af blijft, dan kan de kraag even af. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling aan de lijn. Bijna alle honden kunnen gewoon eten en drinken met de kraag om. Let even op of uw dier dit inderdaad ook kan.  Er mogen geen stukken uit de kap worden geknipt.
Meestal is na de operatie een pijnstiller toegediend, die 24 tot 36 uur werkt. Als u van ons pijnstillers heeft meegekregen, start u daarom pas de dag na de operatie met het geven daarvan.
De eerste week na de operatie moet uw hond het nog rustig aan doen. Afhankelijk van de grootte van de operatiewond en het herstel ervan, mag uw hond kortere of langere tijd niet zwemmen. Na minimaal 10 dagen mogen de hechtingen verwijderd worden. Als u voor die tijd de wondgenezing niet vertrouwt, kunt u het beste bellen. Indien nodig wordt een extra controle ingelast.